wordpress counter

Колку калории внесувате кога ќе го посетите „Мекдоналдс“?

Сигурно многу пати сте размислувале за ова прашање, понекогаш можеби и сте се тешеле дека сепак е тоа еден малечок сендвич кој веројатно нема многу калории. Сега, можете точно да пресметате колку калории сте внеле по вашата посета на некој од рестораните на „Мекдоналдс“.

Инаку, овие пресметки се однесуваат само на сендвичот. Значи, дополнително внесувате калории со помфритот, преливите и пијалакот. Притоа, имајте предвид дека просечно развиен возрасен човек треба да внесува максимум 2.500 калории дневно, додека жените максимум до 2.000 калории.

Хамбургер

• 280 калории
• 10 гр масти
• 30 мг холестерол
• 550 мг натриум
• 36 гр јаглехидрати
• 7 гр шеќери
• 12 гр протеини

Чизбургер

• 330 калории
• 14 гр масти
• 45 мг холестерол
• 790 мг натриум
• 36 гр јаглехидрати
• 7 гр шеќери
• 15 гр протеини

„Big and Тasty“

• 540 калории
• 32 гр масти
• 80 мг холестерол
• 780 мг натриум
• 38 гр јаглехидрати
• 9 гр шеќери
• 24 гр протеини

„Big Mac“

• 600 калории
• 33 гр масти
• 85 мг холестерол
• 1050 мг натриум
• 50 гр јаглехидрати
• 8 гр шеќери
• 25 гр протеини

Related Posts with Thumbnails