wordpress counter

Дали знаеш: Е-211

Дали знаеш: Е-211

Што е Е-211? Ознаката Е-211 се однесува на конзервансот Натриум бензоат. Станува збор за натриумова сол на бензеновата киселина. Тоа е безбојна кристална... 

Адитиви: Е-120

Адитиви: Е-120

Адитивот Е-120 е познат како „кармин“ или „кохиенал“. Тоа е пигмент на светло црвена боја, која се добива од соли на алуминиумот, поточно од карминската... 

Дали знаеш: „Пепси“

Дали знаеш: „Пепси“

Приказната започнува уште во далечната 1893-та година. Креаторот на „Пепси“ е фармацевтот Калеб Бредхам. Првото „Пепси“ го произвел во својата...