- Гурман™ - http://gurman.mk -

Глобална потрошувачка на алкохол

Според истражувањето на „MarketLine“, светската потрошувачка на алкохол следната година би требало да надмине 1 трилион долари. Според предвидувањата, ќе се испијат преку 210 милијарди литри, што на 5-годишно ниво би значело зголемување за 10%.

Водечки пазарен сегмент во продажбата ќе бидат пивото и жестоките алкохолни пијалаци со определен вкус. Тие ќе држат половина од пазарниот удел. Интересно е дека Европската унија претставува 57% од светскиот пазар на алкохолни пијалаци. Во производството, главниот збор го водат три големи компании, а првото место е резервирано за „Anheuser-Busch InBev“, која држи дури 20% од пазарот.

Важно е да се напомене и дека 40% од сите продадени алкохолни пијалци (пиво, вино, жесток алкохол) се брендови на големите интернационални корпорации кои вложуваат огромни средства во маркетингот на своите производи со цел да ја задржат лојалноста од своите купувачи.