wordpress counter

Храна и апстиненцијална криза

Ако нагло од својата исхрана ја исфрлите масната или слатката храна, може да се појават симптоми на апстиненцијална криза. До ова откритие дошле експерти во Канада кои направиле неколку истражувања.

Во неколку студии со експерименти врз глувци е утврдено дека кога нагло ќе се укине масната и слатката храна, може да се појават симптоми на депресија и непријатност. Тие одбивале да престојуваат на отворен простор, а научниците откриле во нивните мозоци физички промени.

Дополнително, глувците имале повисоко ниво на кортикостерон, хормон кој се поврзува со состојба на стрес. Оваа зависност е причина зошто е толку тешко да се одречеме од нездравата храна по долго консумирање.

Related Posts with Thumbnails