wordpress counter

Мирисот на портокал го поттикнува купувањето

Научниците, трговците и вработените во маркетинг знаат дека одредени мириси ги поттикнуваат потрошувачите да купат повеќе продукти од она што го планирале. Тоа е таканаречен мирисен маркетинг и претставува инвазивна продажна техника, затоа што е посуптилна од аудио и видео пристапот.

Затоа, научниците од Швајцарија и САД, се обидоа да откријат кои мириси влијаат најефективно на процесот на купување. Резултатите од истражувањето покажуваат значаен пораст на продажбата кога просториите мирисаат на портокал.

Се споредувале два мириса – едноставен мирис од портокал и сложен мирис од портокал, босилeк и зелен чај. Се покажа дека онаму каде мирисало на обичен портокал, продажбата пораснала за 20% во споредба со просториите каде се чувствувал комплексен мирис или каде што воопшто немало мирис.

Едeн од заклучоците од истражувањето е дека едноставните мириси ги насочуваат купувачите кон купување, додека силните мириси ги попречуваат во размислувањето.

Related Posts with Thumbnails