wordpress counter

Истражување: Прехранбените навики на македонците (1960 – 2009)

Прехранбените навики на македонците, во минатите 5 децении, не се промениле драстично. Ако се обидеме тоа да го преточиме во еден просечен ручек, менито, во периодот од 1960 година па до денес, би било следно:

Салата: домат и краставица
Ручек: пилешко месо со прилог ориз и компири
Десерт: јаболко
Пијалак: пиво

Просечното македонско 4-члено семејство и во 1960 и во 2009 година консумирало исти количини на сирење (2.3 килограми), млеко (16 -19 литри), грав (2.5 – 2.9 килограми), шеќер (3.8 – 4.0 килограми), вино (1 литар).

Значителни разлики се појавуваат во консумацијата на леб (пад за 29%), јајца (раст за 200%), масло (раст за три пати) и овчо месо (денес веќе и да нема потрошувачка).

Месечно количество на консумирани продукти и пијалаци на просечно 4-члено семејство.

Related Posts with Thumbnails