wordpress counter

Младо маслиново масло

Од неодамна, започна многу да се зборува и за младото маслиново масло. Тоа се добива од маслинки кои сè уште не се зрели, поточно 1/3 од маслинката е само зрела. Бербата е во текот на октомври. Маслото што ќе се добие е матно, со интензивен мирис и вкус.

Во Тоскана младото маслиново масло се користи со векови. Таму, во текот на ноември, од аперитив па до десерт, сè е подредено на искористување на младото маслиново масло. Во периодот на берба, има нагласена горчливост, но тоа е краткотрајно. Потоа се развиваат аромите кои потсетуваат на свежа трева, зелени јаболка и други привлечни ноти.

Одлично се комбинира со свежо печен леб, како и во ладни предјадења со риба, школки, ракови. Ако станува збор за топло предјадење, тогаш младото маслиново масло оди со пржени печурки, кремасти густи супи, зеленчук варен на пареа.

Да не ги заборавиме и десертите. Карамелизирани јаболка прелиени со топено чоколадо, со слатко вино и младо маслиново масло. Оваа комбинација може да ја декорирате со неколку зрна морска сол.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Џорџ Клуни платил вечера на непознато лице

Во еден германски ресторан се случил несекојдневен настан. Имено, по вечерата, еден од гостите на ресторанот каде што бил и...

Close