wordpress counter

Чипс од цвекло

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (4 гласа, просек: 5,00 од 5)


Иако цвеклото во нашата македонска кујна најчесто е дел од салата или туршија, сепак постојат и други начини како да се искористи овој прекрасен плод. Еден од нив е и чипсот од цвекло.

Во продолжение следува и рецептот за овој несекојдневен тип на чипс.

СОСТОЈКИ
● 3 плодови на цвекло
● 1 ½ мала лажица маслиново масло
● спреј за готвење или масло за пржење

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: загрејте ја рерната на температура од 175 степени. Измијте и излупете го цвеклото. Потоа, исечете го на мошне тенки кругови. Ставете ги кругчињата цвекло во сад и измешајте ги со маслиново масло.

Чекор 2: попрскајте го садот за печење со малку спреј за готвење или намачкајте го со масло. Наредете ги парчињата цвекло и печете на температура од 175 степени. Печете околу 40 минути. Оставете цвеклото малку да се излади и сервирајте.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Врвни светски пекарници (2 дел)

Во првиот дел од статијата претставивме три пекарници кои се наоѓаат во Данска, Шведска и САД. Денес ќе уживаме во...

Close