wordpress counter

Слатко-солено: Пилешко со ананас и тарагон

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (2 гласа, просек: 5,00 од 5)


Оваа недела, изненадете се себе си или своите блиски со посебен слатко-солен специјалитет. Иако името може да звучи сложено, сепак приготвувањето не е такво. Затоа, засукајте ги ракавите и направете го следното:

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
• 4 гранчиња тарагон
• сол и бибер
• 1 пиле, пресечено на парчиња
• 8 млади кромитчиња
• 2 големи лажици оцет
• ½ лажица шеќер
• 1 мала лажица путер
• 2 шолји ананас, исечкан

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: во мал сад измешајте 2 гранчиња тарагон (исечкани), 1 мала лажица сол и ¼ мала лажица бибер. Целото пилешко месо истријте го со оваа смеса. Пилешкото ставете го во сад за печење така што парчињата месо нема да се допираат. Ставете во фрижидер пред да го ставите во рерна.

Чекор 2: во блендер, ставете ги ананасот, сечканите млади кромиди, оцетот, шеќерот и половина мала лажица сол. Блендајте околу 2 минути.

Чекор 3: нанесете ја смесата со ананас врз месото. На крајот ставете малку путер. Додадете го остатокот од тарагон и малку млад кромид. Претходно, загрејте ја рерната на 220 степени. Печете околу 50 минути.

Bon Apetit!

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

Spam Protection by WP-SpamFree

MILK

©2009-2015. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Останато во Fancy