wordpress counter

Палента во сос од печурки

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (2 гласа, просек: 5,00 од 5)


Ова јадење може да го послужите за вечера, но и како прилог кон некое главно јадење кое се состои од пилешка или телешка шницла. Се приготвува за 30-тина минути.

СОСТОЈКИ (4 лица)
● 2 шолји вода
● ½ шолја палента
● малку сол и бибер
● 1 голема лажица маслиново масло
● 1 голема лажица путер
● 1 помала главица кромид, ситно исечкана
● 2 шолји печурки по избор
● 3 чешниња лук, ситно насечкани
● 4 пелати, сечкани на коцки
● ½ шолја пченка
● ½ шолја супа

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: загрејте вода до степен на вриење. Намалете ја температурата и постепено додавајте ја палентата со постојано мешање. Зачинете со сол и бибер и варете неколку минути додека палентата не ја впие водата и добие текстура на пире.

Чекор 2: во посебен сад, загрејте путер и масло. Пропржете го кромидот околу половина минута. Додадете ги печурките и динстајте на силен оган (околу 2 минути) за да испари течноста од нив.

Чекор 3: потоа додадете ги лукот, пелатите, пченката и супата. Зачинете со сол и бибер и продолжете да загревате до степен на вриење. Кога ќе почне да врие, намалете ја температурата и динстајте уште 2-3 минути.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Анкета: Кој ви е омилен пијалак во зима?

Зимата е период кога сите сакаме да седиме во топла атмосфера и да уживаме во добар пијалак. Затоа, денес ве...

Close