wordpress counter

Печени компири со магданос и лимон

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (4 гласа, просек: 5,00 од 5)


Ова е француски специјалитет кој станува популарен низ целиот свет. Станува збор за печени компири во маст од патка, во комбинација со лимон и магаданос. Станува збор за незаборавен вкус, на кој постојано ќе му се враќате.

СОСТОЈКИ
● 700 гр компири, исечени надолжно
● 3 големи лажици маст од патка
● 1 мала лажица крупна сол
● ½ мала лажица бибер
● ¼ шолја сечкан магданос
● 1 мала лажица рендана кора од лимон
● 1 мала лажица сок од лимон

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: загрејте ја рерната на 230 степени. Ставете ги сечените компири во сад и прелијте ги со маст од патка, сол и бибер.

Чекор 2: ставете хартија за печење во сад и наредете ги компирите во еден слој. Печете 25-30 минути, додека компирите не станат златно-кафени и крцкави.

Чекор 3: наредете ги печените компири во сад за сервирање и додадете магданос, кора од лимон и сок од лимон. Се служат топли.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Пропржен карфиол со ореви

Ако веќе се решите да приготвите пржен карфиол, тогаш комбинирајте го со ореви, токму како во овој рецепт. Кога на...

Close