wordpress counter

Рецепти: Домашен кечап и домашен сенф

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (5 гласа, просек: 5,00 од 5)


Сенфот и кечапот се едни од додатоците кои најчесто ги користиме во готвењето или при правењето брзи и едноставни оброци како што се сендвичите. Затоа, денес ви ги претставуваме токму овие два рецепти.

Домашен сенф

СОСТОЈКИ
• 1/3 шолја семки од синап
• 3 лажици сенф во прав
• ½ шолја оцет
• ½ шолја темно пиво
• 2 чешниња лук
• ¼ шолја кафен шеќер
• ¾ мала лажица сол
• ½ мала лажица ѓумбир во прав
• ¼ мала лажица чили во прав

ПРИГОТВУВАЊЕ
Во сад измешајте семки од синап, сенф во прав и оцет. Покријте го садот со пластична фолија и оставете смесата да отстои 3 часа на собна температура. Во сад за пржење ставете ги пивото, лукот, шеќерот, солта, ѓумбирот и чилито. Пржете на умерен оган. Потоа, додадете ја смесата од сенф. Откако ќе проврие, намалете го огнот и варете уште 5 минути.

.

Домашен кечап

СОСТОЈКИ
• 20-тина домати
• 1 главица кромид
• една црвена пиперка
• 1 ½ мала лажица семки од целер
• 1 мала лажица семки од синап
• 1 мала лажица чили во прав
• 1 стапче цимет
• 1 мала шолја кафен шеќер
• 1 ½ мала шолја оцет
• 1 мала лажица црвен пипер

ПРИГОТВУВАЊЕ
Во сад пропржете ги доматите, кромидот и пиперката. Потоа, направете пире од зеленчукот и повторно вратете го во садот. Во мала газа ставете ги семките од синап и целер, циметот и чилито и заврзете ја убаво газата. Шеќерот и вреќичката зачини додадете ги на зеленчукот и динстајте на умерен оган 25 минути. Додадете оцет и црвен пипер и варете додека сосот не се згусне. Налејте го кечапот во стерлизирани стаклени садови и добро затворете ги. Варете уште 10 минути во вода која врие. Потоа, оставете го кечапот да отстои една недела пред да го консумирате.

Related Posts with Thumbnails