wordpress counter

Велигденско мени (3 дел) – Десерти

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (4 гласа, просек: 5,00 од 5)


Ниту еден оброк не може да биде комплетен без добар десерт. И Велигденскиот оброк завршува со вкусен десерт. Наши предлози за празниците се Реформ торта и Естерхази торта.

Реформ торта

СОСТОЈКИ
• 8 јајца
• 0.5 кг шеќер
• 3 лажици брашно
• 250 гр мелени ореви
• 250 гр путер

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: изматете 8 белки со 250 гр шеќер. Додадете 250 гр мелени ореви и три лажици брашно. Печете во рерна 20 минути на 200℃.

Чекор 2: подгответе го филот. Изматете 8 жолчки со 250 гр шеќер и варете ги на умерен оган. Кога ќе се свари филот, оставете да се излади. Потоа, во него додадете 250 гр изматен путер.

Чекор 3: филувајте го тестото со приготвениот крем и на крај декорирајте со мелени ореви.

.

Естерхази торта

СОСТОЈКИ
• 12 јајца
• 550 гр шеќер
• 450 гр мелени лешници
• 5 лажици брашно
• 300 гр путер
• фондан
• прелив од чоколадо

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: изматете ги белките од јајцата со 300 гр шеќер за да добиете шлаг. Додадете 250 гр лешници и брашно и печете во рерна 15 минути на 200℃.

Чекор 2: за филот, пенесто изматете ги жолчките со 250 гр шеќер на умерен оган. Откако смесата ќе се излади додадете 200 гр лешници и 300 гр путер. Филувајте го испеченото тесто со крем, а на врвот на тортата излејте фондан и прелив од чоколадо.

Related Posts with Thumbnails