wordpress counter

Норвешки сос

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (2 гласа, просек: 5,00 од 5)


Овој сос е еден од најпопуларните празнични сосови во оваа скандинавска земја. Се служи како прилог кон главно јадење, најчесто ладно месо или сиров зеленчук. Приготвувањето е едноставно и трае 30-тина минути.

СОСТОЈКИ (4 порции)
● 2.5 дл масло
● 1 мала лажица вински оцет
● 5 солени риби (или филети од конзерва)
● 100 гр ореви
● 1 чешне лук
● бибер
● 3 мали лажици сенф

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: исчистете ги рибите од коски и оставете ги да одлежат некое време во вода. Потоа, изгмечете ги и направете смеса од нив.

Чекор 2: сoмелете ги оревите и помешајте ги со рибите и сенфот. Разредете со вински оцет. Сите состојки добро измешајте ги и полека додавајте го маслото со постојано мешање. Зачинете со бибер.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Едноставни пенести коктели

Веруваме дека голем дел од вас сакаат понекогаш да бидат бармени и да приготвуваат фантастични коктели. Затоа, ви предлагаме два...

Close