wordpress counter

Риба и чипс

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (1 гласа, просек: 5,00 од 5)


Претпоставуваме дека сте слушнале за риба и чипс. Станува збор за најпознатото британско јадење кое таму е познато како „fish and chips“. Денешниот рецепт e токму за тоа јадење. За 4 лица ќе ви бидат потребни следните:

СОСТОЈКИ
● 400 гр филе од бакалар
● масло за пржење

за пивско тесто
● 200 гр брашно
● 3 дл пиво
● сол
● ½ мала лажица сода бикарбона
● малку масло

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: насечете го свежото филе од бакалар на поситни парчиња. Ставете им брашно и ставете ги во пивско тесто.

Чекор 2: за да го направите пивското тесто, измешајте ги брашното и пивото. Потоа додадете сол, сода бикарбона и малку масло.

Чекор 3: пржете го бакаларот во многу масло, додека не добие златно-жолта боја. Сервирајте со пржени стапчиња компир.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Фиренца – гастрономското срце на Тоскана

Тосканската храна е едноставна, непретенциозна и обилува со локални производи, сирења и месо. Тосканците се познати и по консумацијата на...

Close