wordpress counter

Лосос со песто

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (1 гласа, просек: 5,00 од 5)


Овој рецепт е за лесно јадење од риба со сочно песто од семки од тиква и коријандер. Можете да го сервирате како главно јадење и веруваме дека ќе бидете воодушевени од вкусот. Да одиме во кујна!

СОСТОЈКИ (4 порции)
● 4 филети лосос
● 2 ½ мали лажици + ¼ шолја маслиново масло
● ½ шолја семки од тиква
● ½ шолја свеж коријандер (листови и стебленца)
● ½ мала лажица семки од коријандер
● ½ чешне лук
● 1 голема лажица сок од лимета
● сол и бибер
● 1 лимета исечена на 4 парчиња

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: загрејте 1 мала лажица маслиново масло во сад и пропржете ги семките од тиква околу 2 минути. Ставете ги на хартија и оставете да се изладат.

Чекор 2: сомелете шест лажици семки заедно со свежиот коријандер, семките од коријандер и лук. Ставете во сад и во текот на мешањето со миксер постепено додавајте сок од лимета, ¼ шолја маслиново масло и ¼ шолја вода. Мешајте сè додека не добиете пире. Зачинете со сол и бибер и уште малку сок од лимета.

Чекор 3: зачинете ги филетите од лосос со сол и бибер. Загрејте уште една лажица маслиново масло и пржете ги филетите по 3-4 минути од секоја страна. На чинија, сервирајте филет лосос, премачкајте го со песто и декорирајте со преостанатите семки од тиква и со една кришка лимета.

Related Posts with Thumbnails