wordpress counter

Маринирано пилешко месо на скара

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (6 гласа, просек: 5,00 од 5)


Секој од нас има пробано месо на скара и веруваме дека ќе се согласите дека месото е највкусно кога е приготвено на овој начин. Уште кога ќе го измаринираме на соодветен начин, тогаш вкусот ќе ни ги разгали непцата.

Токму ова е еден таков рецепт.

СОСТОЈКИ (5 порции)
● 8 парчиња (1 кг) пилешки гради без коски
● 2 мали шолји јогурт
● 1 мала шолја грубо сечкан коријандер, листови и стебленца
● ½ кромид, ситно насечкан
● 1/3 мала шолја маслиново масло
● 6 чешниња лук, ситно насечкани
● 1 голема лажица сок од лимета
● 2 мали лажици сол
● 1 мала лажица бибер
● 1 парче од корен на ѓумбир, излупен и исчекан
● 1 лажица Гарам масала (микс од бибер, цимет, каранфилче, кардамом и ким)

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: секое парче од пилешките гради се става помеѓу 2 листа масна хартија  и се толчи до 1.5 см дебелина. Потоа, секое парче ставете го во пластична вреќичка која може добро да се затвори.

Чекор 2: останатите состојки се ставаат во блендер и се мешаат додека не се добие хомогена смеса. Оваа маринада се става во секоја вреќичка со пилешко и се затвора. Се остава да отстои најмалку 3 часа или преку ноќ во фрижидер.

Чекор 3: премачкајте ја решетката на скарата со малку масло и запалете го огнот кој не треба да биде многу јак. Пилешкото извадете го од маринадата и посолете го. Печете по 3-4 минути од секоја страна.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Зошто храната треба да се вари?

Со оглед на сè поголемата популарност на сировата храна, се присетуваме зошто луѓето воопшто започнале да ја варат храната. Има...

Close