wordpress counter

Риба на жар

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (4 гласа, просек: 5,00 од 5)


Ако зборуваме за медитеранската кујна, тогаш таа не може да се замисли без сина и бела риба. Од сините риби преовладуваат скушата, туната, сарделата и харингата, додека од белите орада, ослич и зубатац.

За следниот рецепт, каква риба и да одберете – нема да погрешите.

СОСТОЈКИ
• чистена морска риба (околу 300 гр по порција)
• сол
• лук, ситно сечкан
• магданос, ситно сечкан
• маслиново масло

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: добро посолете ја исчистената риба. Земете сол во рака и добро втријте по должината на рибата. Така посолена нека отстои барем едена час во фрижидер, за да може солта убаво да се апсорбира во рибата.

Чекор 2: загрејте ја скарата и убаво испечете ја рибата на средна температура. Во меѓувреме, насечкајте го лукот и магданосот и помешајте ги со маслиново масло. Добиениот сос прелијте го по целата риба.

Сервирајте ја рибата со варени компири, блитва или некоја салата со сезонски зеленчук.

Related Posts with Thumbnails