wordpress counter

Рибарска приказна: Сипа и грашок

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (2 гласа, просек: 5,00 од 5)


Испробајте ја оваа варијација на стари рибарски рецепти од Пезаро, покраината Марке, која се наоѓа на италијанскиот дел од Јадранското море.

За приготвување ќе ви бидат потребни 2 часа, а овој специјалитет можете слободно да го сервирате како главно јадење.

СОСТОЈКИ (за 6 порции)
● 1,5 кг поголеми сипи (околу 400 гр)
● 1 голема главица кромид
● 400 гр домати – пелати
● 3-4 чешниња лук
● 1 китка магданос и коромач
● малку лута пиперка
● 50 мл бело вино
● 1 голема лажица оцет
● 50 мл маслиново масло
● 400 гр грашок, смрзнат

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: исчитете ги добро сипите и по можност тргнете ја кожата. Измијте и исечете ги на тенки ленти или коцки. Во сад за пржење ставете насечкан кромид и лута пиперка и пропржете на умерен оган.

Чекор 2: додадете ги сипите, исчеканиот лук и магданос. Засилете го огнот и пропржете ги набрзина сипите. Налејте мешавина од оцет и вино и оставете алкохолот да испари. Потоа, додадете ги испасираните пелати.

Чекор 3: оставете сите состојки да се динстаат на умерен оган во покриен сад. Откако ќе омекне сипата, додадете грашок, промешајте и додадете вода за да пливаат сите состојки. Продолжете со варење на умерен оган, додека не се свари грашокот.

Чекор 4: пред самото сервирање внимателно додадете сол и бибер. Внимателно, бидејќи многу лесно може да ја пресолите сипата. Се сервира со палента. Во пролет се сервира со коморач, кој посебно ќе го збогати ова јадење.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Свински бифтек во сос од сенф

Ова јадење е вистински избор за богат викенд-ручек. За подготвка не треба многу време, а и состојките се едноставни и...

Close