wordpress counter

Рижото од тиква и вргањ

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (4 гласа, просек: 5,00 од 5)


Тиквата е карактеристичен есенски плод. Богата е со антиоксиданси, диететски влакна, магнезиум, калиум и витамини Б, Ц, Е и К. Покрај придобивките за нашето здравје, тиквата има фантастичен вкус, кој може да се комбинира со многу продукти.

Една таква комбинација е и денешниот рецепт.

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
● 350 гр ориз
● 300 гр вргањ
● 500 гр тиква
● 1 главица кромид
● сол и бибер
● 50 гр путер
● 50 мл маслиново малсо
● малку црвен пипер и магданос

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: измијте го и добро исцедете го оризот. Во меѓувреме, го чистиме кромидот, го сечкаме ситно и го пропржуваме на путер и маслиново масло.

Чекор 2: ги додаваме тиквата (сечена на коцки) и оризот. Сите состојки ги пржиме заедно. Потоа, додаваме вода или малку супа, зачинуваме и оставаме да се вари.

Чекор 3: вргањот го чистиме и го сечеме на коцки. Го пропржуваме на путер и потоа го додаваме на оризот. Промешајте за да се добие хомогена смеса и на крај додадете малку путер. Како декорација се става магданос.

Совет: печурките никогаш не ги мијте во вода, тука бриште ги со влажна крпа. Водата ги отстранува нивните најважни состојки.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

MILK

©2009-2017. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Чудни кулинарски иновации (2 дел)

И во вториот дел од статијата ви пренесуваме уште 4 навистина уникатни комбинации во чиј фокус се наоѓа храната. Балзам...

Close