wordpress counter

Велигденско мени (1 дел) – Предјадење

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (2 гласа, просек: 5,00 од 5)


Првиот дел од статијата го посветуваме на две вкусни предјадења – зелен ролат и солени кифлички, со кои одлично можете да ја започнете Велигденската трпеза.

Солени кифлички

СОСТОЈКИ
• 800 гр брашно
• ¼ маргарин или путер
• 4 јајца (2 јајца за премачкување)
• 1 свеж квасец
• 300 мл млеко
• сол
• сусам или ким
• 200 гр сирење (гауда)

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: изматете го свежиот квасец со 100 мл млеко и една лажица шеќер. Оставете на топло за да се подигне. Во меѓувреме, брашното промешајте го со 2 јајца, сол и растопен путер. На крајот, додадете го и стасаниот квасец и по потреба малко топло млеко.

Чекор 2: мешајте ги сите состојки со помош на миксер. Миксирајте сè додека смесата не започне да се одвојува од садот. Потоа, садот покријте го со крпа и оставете го на топло за да стаса.

Чекор 3: откако тестото двојно ќе се зголеми, разделете го на неколку топки. Измесете ја секоја од топките и од неа сечете триаголници. На секој триаголник ставете малку гауда и затворете го. Наредете ги во тава за печење обложена со хартија за печење. Разматете две јајца со малку млеко и премачкајте ги кифличките. Попрскајте со ким или сусам. Печете во загреана рерна на 200℃, додека кифлите не добијат златна боја.

.

Зелен ролат

СОСТОЈКИ
• 4 јајца
• 4 лажици брашно
• 1 прашок за пециво
• сол
• 1 л јогурт
• 10 лажици спанаќ (пасиран)
• крем сир (по желба)

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: измиксирајте ги јајцата со јогурт и пасиран спанаќ. Потоа, полека додавајте го брашното помешано со прашокот за пециво.

Чекор 2: смесата излијте ја во сад за печење. Загрејте ја рерната и печете околу 20 минути на 180℃. Испечениот ролат веднаш завиткајте го во влажна крпа.

Чекор 3: кога ќе се излади, отворете го и намачкајте го со крем сирење. Повторно затворете го. Ставете го во фолија и оставете го на ладно. Се сече на парчиња и се служи како ладно предјадење или како прилог со месо.

Related Posts with Thumbnails