wordpress counter

Селско месо

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (29 гласа, про­сек: 4,69 од 5)


Марија Зафи­ров­ска
Скопје

Нашата редовна чита­те­лка Марија, која ни го испрати и реце­птот за топло-ладен колач, кој е и нај­чи­та­ната ста­тија на нашиот пор­тал, ни испрати уште едно пре­кра­сно гастро­ном­ско задоволство.

Ста­нува збор за пре­кра­сниот маке­дон­ски спе­ци­ја­ли­тет — Селско месо.

СОСТОЈКИ
• 200 гр свин­ско месо
• 200 гр теле­шко месо
• 200 гр пиле­шко месо
• 200 гр мелено месо (мешано)
• 2 големи мор­кови
• 1 китка маг­до­нос
• 300 гр печурки
• сол, бибер, сув мешан зачин, црвен пипер
• лук
• буко­вец или сува пиперка
• маг­до­нос
• малку бра­шно и ори­гано
• 30 мл бело вино

ПРИГОТВУВАЊЕ
Во меле­ното месо се става ситно исеч­кана 1 гла­вица кро­мид, бибер, сол, сув мешан зачин, 1 лажица сода бикар­бона, бра­шно и ори­гано. Сме­сата убаво се заме­сува. Се остава да стои во фри­жи­дер 1–2 часа покри­ено со фолија, па потоа од него се пра­ват мали ќофтиња.

Месото се сече на коцки и секое парче месо се пржи на топло масло. Откако ќе се испржи месото, во истиот сад се додава ситно исеч­ка­ниот кро­мид, мор­ко­вот исеч­кан на тенки кру­гови и ситно сеч­кан маг­до­нос. Сето тоа добро се про­пр­жува, па се дода­ваат печур­ките и заедно се пржи околу 5–10 минути.

Во земјена тава се става месото, заедно со ќоф­ти­њата, се дода­ваат сите зачини и се додава целата смеса од печурки, кро­мид и морков.

Се полива со вода и се дода­ваат 30 мл бело вино. Со лажица, убаво се про­ме­шува целата смеса и тавата се покрива со фолија. Се става во рерна на 150℃ и се готви 2 часа. Потоа се вади фоли­јата и се остава во рерна да се пече уште 2–3 часа на тивок огран.

На кра­јот, се додава запр­шка од бра­шно со црвен пипер и пак се враќа во рерна на неко­лку минути.

Совет: пред серви­рање се додава 1 павлака за подо­бар вкус.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

Spam Protection by WP-SpamFree

MILK

©2009-2015. Сите права се задржани.  |  „Гурман“ е регистрирана трговска марка.

Материјалите и содржините објавени на порталот се во интелектуална сопственост на издавачот и смеат да се користат само за лични, некомерцијални потреби.
Забрането е копирање, преземање, менување, адаптација или било какво друго користење на содржините без претходно писмено одобрување од сопственикот на правата.

Останато во ВАШИ РЕЦЕПТИ