wordpress counter

Тулумби

1 глас2 гласа3 гласа4 гласа5 гласа (15 гласа, просек: 4,67 од 5)


Маја Долеска
Прилеп

Нашата редовна читателка и вљубеник во храната, Маја, ни испрати еден навистина интересен рецепт. Станува збор за еден од омилените десерти кај нас – тулумбите.

СОСТОЈКИ
● 400 гр брашно
● 1/2 литар вода
● 5 јајца
● 6 лажици масло
● 1 пециво

за шербет
● 1 кг шеќер
● 1/2 литар вода

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: на оган ги ставаме водата и маслото да зовријат. Потоа, садот го отстрануваме од оган и го додаваме брашното. Се остава да се излади.

Чекор 2: кога смесата убаво ќе се излади, ги додаваме јајцата едно по едно и потоа мешаме со миксер, сѐ додека смесата не се изедначи и не стане хомогена.

Чекор 3: во меѓувреме го приготвуваме шербетот. Ги ставаме шеќерот и водата да зовријат.

Чекор 4: од смесата полниме во калапи за тулумби и ги пржиме во врело масло. Кога ќе заруменат, се вадат. Откако тулумбите ќе се изладат, ги преливаме со претходно подготвениот шербет кој сме го оставиле да се излади.

Related Posts with Thumbnails