wordpress counter

Две нови врсти на грозје

На неодамна одржаната конференција на винската индустрија во Њујорк беа претставени две сосема нови врсти на гројзе наречени „Arandell“ и „Aromella“. На тој начин, универзитетот „Cornell“ од 1885 година досега има создадено 56 нови врсти на грозје.

Името „Arandell“ доаѓа од „arandano“ – шпански збор за бровинка и „ell“ што е името на првото грозје кое претходно споменатиот универзитет го создал во 1885 година. Брус Рајх, професор по хортикултура во Заводот при универзитетот, се надева дека аромата и вкусот на боровинка ќе ги привлече љубителите на вино.

Од друга страна, „Aromella“ е ароматична, бела и мускатна сорта на грозје која е наречена по Мајкл Борбуа, калифорниски винар и текстописец. Од заводот велат дека оваа сорта ќе значи дополнителен придонес кон сè поголемата популарност на мускатните вина во светот.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Смуди со авокадо, ф’стаци и јагоди

Ако зборуваме за варијантите кои ни се на располагање за приготвување на смуди, нема да успееме сите да ги наброиме...

Close