wordpress counter

Ориз со човечки гени

И покрај силните негодувања, Министерството за земјоделство на САД даде одобрение за насади на генетски модифициран ориз кој ќе содржи и протеини од мајчино млеко.

Овој ориз создава лизозим, лактоферин и албумин. Сите три протеини може да се пронајдат во мајчиното млеко. Лизозимот и лактоферинот делуваат антибактериски, а производителот наведува дека од оризот ќе прави пијалаци кои лекуваат дијареа која е мошне честа кај малите деца.

Сепак, до појава на ваков производ на пазарот, потребно е да се исполнат голем број услови и да се добијат дополнителни одобренија. Интересно е дека американското министерство примило преку 20.000 писмени коментари за гентески модифицираниот ориз, од кои само 29 се позитивни.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Пченични никулци со суво овошје

Ова е рецепт за вкусен и здрав појадок. Наменет е за сите кои сакаат да го започнат денот полни со...

Close