wordpress counter

Рене Реџепи не е повеќе на врвот

По три години, ресторанот „Нома“ во Копенхаген на нашиот славен готвач Рене Реџепи, повеќе не се наоѓа на врвот на списокот на најдобри ресторани на британското списание „Restaurant“.

Првата позиција на списокот ја зазема шпанскиот „Ел сејер де кан рока“, со што Шпанија повторно се врати на тронот, по тригодишната пауза со преземањето на „Нома“ од шпанскиот „Ел Були“ на Феран Адриа.

Целосниот список на најдобрите 50 ресторани според списането „Restaurant“ изгледа вака:

1. „El Celler de Can Roca“, Шпанија
2. „Noma“, Данска
3. „Osteria Francescana“, Италија
4. „Mugaritz“, Шпанија
5. „Eleven Madison Park“, САД
6. „D.O.M.“, Бразил
7. „Dinner by Heston Blumenthal“, Велика Британија
8. „Arzak“, Шпанија
9. „Steirereck“, Австрија
10. „Vendôme“, Германија
11. „Per Se“, САД
12. „Frantzén/Lindeberg“, Шведска
13. „The Ledbury“, Велика Британија
14. „Astrid y Gastón“, Перу
15. „Alinea“, Chicago, САД
16. „L’Arpège“, Франција
17. „Pujol“, Мексико
18. „Le Chateaubriand“, Франција
19. „Le Bernardin“, САД
20. „Narisawa“ Јапонија
21. „Attica“, Австралија
22. „Nihonryori Ryugin“, Јапонија
23. „L’Astrance“, Франција
24. „L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon“, Франција
25. „Hof Van Cleve“, Белгија
26. „Quique Dacosta“, Шпанија
27. „Le Calandre“, Италија
28. „Mirazur“, Франција
29. „Daniel“, САД
30. „Aqua“, Германија
31. „Biko“, Мексико
32. „Nahm“, Тајланд
33. „The Fat Duck Bray“, Велика Британија
34. „Fäviken“, Шведска
35. „Oud Sluis“, Холандија
36. „Amber“, Кина
37. „Vila Joya“, Португалија
38. „Restaurant Andre“, Сингапур
39. „8 1/2 Otto E Mezzo Bombana“, Кина
40. „Combal.Zero“, Италија
41. „Piazza Duomo“, Италија
42. „Schloss Schauenstein“, Швајцарија
43. „Mr & Mrs Bund“, Кина
44. „Asador Etxebarri“, Шпанија
45. „Geranium“, Данска
46. „Mani São“, Бразил
47. „The French Laundry“, САД
48. „Quay“, Австралија
49. „Septime“, Франција
50. „Central“, Перу

Related Posts with Thumbnails