wordpress counter

Шпанската шунка не знае за криза

„Jamon Iberico“ или за нас попозната како шпанска сушена шунка, се продава како алва. Продавниците се преполни со купувачи и туристи кои сакаат да уживаат во еден од најпознатите шпански деликатеси.

Секако, продавниците нудат и други производи како кашкавал, чоризо (зачинет свински колбас) и други видови шунка и лосос. Сепак, најголема ѕвезда е шпанската сушена шунка. Бројот на видови, производители и цени е речиси немерлив.

И покрај големата економска криза, овој деликатес и натаму се продава. Во последните три децении Шпанија доживеа огромни промени, но апетитот за „Jamon Iberico“ остана непроменет. Поточно, побарувачката е дури поголема од претходно.

Можеби тајната лежи во неверојатниот вкус. Свињите од кои се добива шунката се чуваат во шумите на селските региони во Андалузија и Екстрамадура. Тие се чуваат во градини со плута и дабови дрвја. Животните, пред да бидат заклани, се носат на стрмните падини за нивните нозе да бидат што посилни.

Вака се одгледуваат таканаречените црни пиринејски свињи. Потоа, месото се суши и до 4 години пред да заврши во баровите, рестораните и продавниците за деликатеси. Се сервира како закуска со вино или пиво или пак како прилог кон главното јадење.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Торта со кафе

Веруваме дека нема поголемо задоволство за љубителите за кафе и колач во моментот кога ќе успеат да ги спојат овие...

Close