wordpress counter

Топ 5 брендови

Еве го списокот на петте најголеми трговски марки во светот според показателот – развој на нови производи, направено од страна на Business Insights:

nestle

Nestlè
Седиште: Швајцарија
Основана: 1866, од Анри Нестлè
Брендови: Maggi, Thomy, Nescafè
Приход (2008): 100 милијарди долари
Вработени: 283 000
Производи: кафе, млечни производи, бебешка храна, сладолед, вода, слатки производи
Web: www.nestle.com

cargill

Cargill
Седиште: Минесота, САД
Основана: 1865, од W.W.Cargill
Брендови: Sterling Silver, Honeysuckle white, Diamond Crystal, Nutrena
Приход (2008): 120 милијарди долари
Вработени: 160 000
Производи: храна, фармацевтски производи, жито
Web: www.cargill.com

unilever

Unilever
Седиште: Лондон, Велика Британија и Ротердам, Холандија
Основана: 1930, настаната со спојување на британскиот производител на супи Lever Brothers и холандскиот производител на маргарин Margarine Unie
Брендови: Dove, Hellman’s, Knorr, Lipton, Omo, Rexona, Algida, Axe, Domestos
Приход (2008): 60 милијарди долари
Вработени: 174 000
Производи: храна, пијалаци, средства за чистење, производи за лична хигиена
Web:
www.unilever.com

pepsico

PepsiCo
Седиште: Њујорк, САД
Основана: 1898, од Caleb Bradham, но како Пепси е позната од 1965
Брендови: Pepsi, Lay’s, Doritos, Ruffles, Cheetos, Lipton iced tea, 7Up,
Приход (2008): 43 милијарди долари
Вработени: 185 000
Производи: безалкохолни пијалаци, чипс, чaj, кафе
Web: www.pepsico.com

kraft

Kraft Foods
Седиште: Чикаго, Илиноис, САД
Основана: 1903, од James L. Kraft
Брендови: Toblerone, Starbucks, Milka, Jacobs, Estrella
Приход (2008): 42 милијарди долари
Вработени: 98 000
Производи: пијалаци, чипс, чoколадо, кафе, слатки производи, сирење, млечни производи, житарици
Web: www.kraftfoodscompany.com

Related Posts with Thumbnails