wordpress counter

Интервју: Тијана Дапчевиќ

ТИЈАНА ДАПЧЕВИЌ

Некаде помеѓу редовните прошетки за запознавање на прекрасниот Вук со нејзиното Скопје, поразговаравме со поп ѕвездата Тијана Дапчевиќ за омиленото јадење, македонската и српската кујна, за мајчинството…

Пред да започнеме со ова кулинарско патување, едно директно прашање: дали си гладна?
– Не сум гладна, затоа што штотуку изедов еден чизбургер од Седмица! Инаку, тој чизбургер го сонувам и му се острам со месеци и многу сум среќна што конечно го завршив моето „патување“ до Седмица.

Како добри домаќини, ти нудиме мени со сè што ќе посакаш. Што би требало да те чека на трпезата за да бидеш задоволна?
– Па, од утре почнувам да јадам само чорби и салати, така што може една чорба со зеленчук, а веднаш потоа една салата со сѐ во неа.

Како изгледа еден ден на Тијана, опишан во храна?
– Почнува со овошје, многу овошје! Потоа, корнфлекс со јогурт – јадење кое за жал ќе го избегнувам во следните неколку месеци. И, ако Вук ми даде време, готвам нешто за ручек… и така, јадам нон-стоп!

Ако случајно бидеме поканети во твојот дом, дали ќе те најдеме во кујната, или на некое друго место?
– Сигурно во кујната. Во нашиот дом, дневната соба е поврзана со кујната, па со сигурност ќе ме најдете таму. И тоа како ви варам кафе или сечам од тортата која штотуку сум ја направила.

tijana02Македонска и српска кујна, колку се слични односно различни?
– Па, слични се – и тие и тие сакаат многу да јадат. Кај србите се знае: супа, салатата на страна и веднаш главното јадење. И секако десерт. А, кај нас: салата, ракија, салата, ракија… и кога ќе дојде време за јадење – ааа, па многу мезевме!

Кога доаѓаш во Македонија, што најчесто сакаш да јадеш?
– Тоа што ќе го приготви мајка ми. Најчесто ја малтретирам да прави готвени јадења: чорби, гравче, чорба со гравче… И секако, нејзините прочуени лазањи.

Сега имаш прекрасна улога и еден мал прекрасен принц, твојот син Вук. Како ти се чини улогата на мајка?
– Прекрасно е! Мислам дека нема поубаво чувство. Вака не сум се чувствувала никогаш во животот!

Колку ти беше тешко т.е. лесно да се храниш во бременоста?
– Ми беше многу лесно – јадев сѐ и сешто! Воопшто не внимавав, што се одрази на мојата линија. Но, што е – тука е. Бев во депресија дека немам повеќе млеко за да го дојам Вук, но се помирив со судбината.

Што би им препорачала на идните и сегашни мајки во однос на исхраната, нивна и на нивното дете?
– Да се фокусираат на здрава исхрана во текот на бременоста, затоа што на нивното бебе нема да му помогне тоа што јадат пити, сладоледи, торти, крофни… А, за нивното дете – што повеќе го дојат, тоа подобро.

Постои ли некој оброк, кој со мирисот те враќа во детството?
Седмицааа! Ме враќа во 1990-91… ОУ „Песталоци“…

И, за крај – ајвар или бурек?
– И едното и другото!

Related Posts with Thumbnails