- Гурман™ - http://gurman.mk -

Сѐ што не знаевте за пуканките

Пуканките се едни од најпопуларните грицки насекаде во светот. Одлично се комбинираат во друштво, на кино, во природа, дома пред телевизор… Но, повеќето од нас сигурно не слушнале за следните занимливости кои се однесуваат на овој пченкарен производ.

• Во една пештера во Мексико, пронајдени се испукани зрна пченка стари преку 5.000 години;
• Се верува дека индијанското племе Вампаноаг им ги подариле пуканките на колонистите и оттогаш се прошириле насекаде;
• Индијанците верувале дека во секое зрно пченка живее дух. Затоа, кога ќе се загреело зрното, тоа почнувало да скока и да пука, бидејќи духот сакал да излезе од врелиот дом;
• Првата машина за производство на пуканки ја направил Чарлс Криторс во 1885 година. Фабриката работи и ден денес;
• Во кино, пуканките се продаваат од 1912 година. Понекогаш приходот од нив е поголем отколку приходот од влезниците;
• Пуканките пукаат бидејќи зрното содржи влага. Кога се загрева, водата се претвора во пареа. Но, лушпата не пропушта вода и поради тоа пареата не може да излезе. Притисокот расте и некаде на температура од 175 степени – пукаат;
• Американците годишно јадат толку пуканки, што може да ја наполнат Емпајр Стејт Билдинг 18 пати;
• Најголемата пуканка која е направена, имала дијаметар од 3,6 метри.