wordpress counter

Заборавете на сладоледот, освежете се со јагула

Ако сте во Јапонија заборавете на сладоледот. Високите температури, освен што изморуваат, носат и нешто навистина уникатно. А тоа нешто уникатно е големата потрошувачка на јагули. Оваа далекуисточна нација консумира големи количини јагули во текот на летниот период, поради нејзините освежувачки карактеристики.

Интересни факти

• На јапонски, јагула се вика „унаги“ и е омилено јадење веќе 300 години;
• Во текот на летото, во „унаги“ рестораните не може да се најде слободно место;
• Јагулата е богата со протеини, калциум и витмини А и Е. Се верува дека тоа им го олеснува живеењето во текот на летните месеци;
• Фестивалот на јагули е секој јули, кога е најтоплиот период во годината.

Related Posts with Thumbnails