wordpress counter

Црно семе – лек за сè

Семето од Niggela Sativa се смета за еден од најдобрите лекови речиси од памтивек. Се нарекува и римски коријандер, црн сусам, црн ким, но денес е најпознат како црно семе. Први податоци за негово одгледување имаме во древниот Египет. Неверојатно, но масло од црно семе е пронајдено во гробот на Тутанкамон.

Многу од неговите здравствени бенефите се докажани и во медицинската литература. Преку 40 состојби и здравствени потешкотии може да се подобрат со употреба на ова растение.

Има антибактериско и антивоспалително дејство, делува против појава на улцер, има антифунгицидно и антоксидантно делување. Црното семе е бронходилататор, го штити црниот дроб, делува полезно при дијабетес, рак и во заштита на бубрезите. И ова е само дел од болестите на кои делува успешно.

Ќе го опишеме неговото делување на некои од најраспостранетите болести.

Дијабетес тип 2 – два грама црно семе на ден делува на намалување на резистентноста на инсулин, ја зајакнува функцијата на бета клетките и го намалува гликозираниот хемоглобин во човековото тело.

Helicobacter pilori – резултатите се многу подобри кога се комбинираат терапијата и црното семе.

Епилепсија – традиционално е познато дека црното семе делува силно против грчеви.

Висок крвен притисок – дневно внесување на 100-200 мг екстракт од црно семе во период два месеци ќе го намали крвниот притисок кај сите оние што имаат покачен крвен притисок.

Астма – тимоквинин, една од состојките на црното семе делува на астмата многу подобро отколку некои од лековите. Дури може да се каже дека делувањето е супериорно. Според едно истражување, варен екстракт од црно семе има силен антиастамтичен ефект.

Рак на дебело црево – го забавува растот на клетките на ракот и тоа на многу поздрав начин отколку лековите. Според истражувањата, маслото од црно семе покажало значајно спречување на растот на канцерот во дебелото црево.

Зависност од опијати – една студија покажала дека црното семе делува мошне ефективно кога станува збор за долгорочна терапија за зависност од опијати.

Related Posts with Thumbnails
Коментирај

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Водич за совршена скара (2 дел)

Во првиот дел зборувавме како да направиме совршена риба на скара. Вториот дел го посветуваме на пилешкото месо, поточно пилешките...

Close