wordpress counter

НутрИнфо: Зелка

Кога ќе купите чоколадо или чипс, мoшне едноставно e да ја видите нивната нутритивна вредност, бидејќи е наведена на самата амбалажата. Но, што се случува кога сакате да ја дознаете вредноста кај овошјето и зеленчукот. Бидејќи тие немаат амбалажа и налепница со нутритивни вредности, во овој серијал ќе можете да дознаете што всушност тие содржат.

Зелката, со нејзините кошули триста, е еден од најздравите зеленчуци, актуелни за овој период од годината. Полна со витамини и минерали, таа не само што го зајакнува имунитетот, туку и го забрзува метаболизмот, ги топи маснотиите и поради тоа е составен дел на многу диети. Дури и поткиселената зелка не ги губи својствата и е подеднакво здрава како и свежата. Еве што поточно содржи зелката.

Нутритивни факти
22 калории

*ДПК – дневна препорачана количина

Related Posts with Thumbnails