- Гурман™ - http://gurman.mk -

4 недели до цврст стомак (2 дел)

Во првиот дел [1] од статијата ве запознавме со основните карактеристики на овој магичен план и за активностите кои треба да ги преземете во текот на првата недела. Продолжуваме со 2-та недела.

Исхрана
Најважно за рамен стомак е да се отстранат маснотиите. За таа цел, потребно е да направите краток преглед на храната која ја внесувате. Полека исфрлувајте го од употреба сѐ она што ве здебелува и користете продукти кои ви даваат полет и енергија.

Совети
• Помалку слатко, зошто тоа е многу „скапо“ по вашата тежина;
• Нискокалорична храна – за подолготрајно чувство на ситост консумирајте храна богата со влакна, како житарки, овошје и зеленчук;
• Уживајте во храната;
• Пијте барем 6 чаши вода дневно;
• Контролирајте го апетитот.

Вежбање
Во втората недела, аеробното вежбање трае најмалку 20 минути. Изотоничните (динамичките) вежби полека почнуваат да ги зацврснуваат мускулите на стомакот. Неделната програма на вежби можете да ја составите самостојно или со помош на стручно лице.

Пример: завземете почетна позиција. Внимавајте на дишењето во текот на вежбите. Одберете барем 3 различни вежби за стомак и секоја повторете ја. Направете мала пауза помеѓу секоја серија од вежби.

Опуштање – вежбите завршете ги со истегнување на стомачните мускули.

Антицелулитна масажа
Целулитот е најголемиот непријател на секоја жена. Се создава полека, со задржување на водата, лоша циркулација и лоша исхрана. Затоа, посете некој од козметичките салони во кои се изведува антицелулитна масажа.