Безглутенски Кремасти Њоки со Печурки

133

Ние заедно со cookingwithviki топло го препорачуваме овој рецепт на сите, а посебно на оние кои се интолерантни на глутен. Сочни, кремасти и без баш никакво чувство на тежина. Пробајте ги еднаш и сигурно ќе ви бидат омилени. Безглутенската исхрана е далеку подобра од глутенската. Практикувајте ја колку можете почесто во вашата исхрана, бидејќи има еден тон придобивки. Погледнете кои состојки ви се потребни за овие њоки и направете ги уште веднаш.

Безглутенски Кремасти Њоки со Печурки

Порции 2 лица
Подготовка 15 мин
Готвење 15 мин
Вкупно Време 30 мин

Состојки

  • 500гр варени компири
  • 1 јајце
  • 250гр пченкарно брашно

Состојки за Сос:

  • ½ главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 300гр печурки шампињони
  • 100мл бело вино
  • мешан сув зачин
  • црн пипер
  • сол по вкус
  • 250мл неутрална павлака
  • 100гр кашкавал
  • пармезан
  • свеж магдонос

Инструкции

  • Компирите ги вариме и пасираме, во нив го додаваме јајцето, брашното и 1 лажиче сол. Месиме со рака убаво мазно тесто и со помош на најлонска фолија (бидејќи пченкарното тесто е многу ронливо и потешко за обликување) земаме дел од тестото правиме долги ленти и сечеме парчиња околу 1см. Постапката ја повторуваме се додека имаме тесто. Готовите њоки ги ставаме во предходно зовриена солена вода и вариме олоку 2-3 мин. додека да се кренат на површината. Ги вадиме со лажица решетка и додаваме во предходно приготвениот сос кој го подготвуваме на следниот начин:
  • Кромидот и лукчето ситно ги сецкаме и ги пропржуваме на маслиново масло додека не добијат златна боја. Ги додаваме сецканите печурки и виното и динстаме околу 5 мин. На крај ја додаваме павлаката, ренданиот кашкавал, зачинуваме и ги додаваме њоките. Оставаме уште неколку минутки на оган да се соединат.
    Служиме со пармезан и свеж сецкан магдонос.
    И секако доколку сакате пченкарното брашно можете да го замените со пченично.
Оброк: главно јадење
Keyword: њоки, паста

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recipe Rating




Close
Гурман МК © Copyright 2020. Сите права се задржани.
Close