Чоколадна Торта без Брашно

190

Новогодишните и божиќните празници се дефинитивно најидеалната причина за готвење и експериментирање во кујната. Тоа го направи нашата драга krisibisii, подготвувајќи го овој прекрасен чоколаден колач за овогодинешниот дочек на 2021. Погледнете го рецептот кој таа ни ги испрати и не чекајте ни минута за да почнете со подготовка. Со нетрпение ги очекуваме вашите импресии.

Чоколадна Торта без Брашно

Подготовка 30 мин
Готвење 40 мин
Вкупно Време 1 саат 10 мин

Состојки

  • 500 гр чоколадо по избор
  • 225-250 гр несолен путер
  • 7 јајца
  • 170 гр шеќер
  • шеќер во прав за декорација

Инструкции

  • Јајцата извадете ги на собна температура додека се припремаат останатите состојки.
  • Путерот се сече на коцки и се топи заедно со чоколадото.
  • Откако ќе се стопат чоколадото и путерот оставете ги да се изладат. Во меѓувреме, одвојте ги жолчките и белките. Од белките се прави шлаг. Додека белките се матат, постепено се додава шеќерот.
  • Жолчките се додаваат и мешаат во претходно оладената смеса од путер и чоколадо.
  • Се додава шлагот од белки во претходно подготвената смеса, но со цел да не пропадне шлагот во чоколадото, препорачано е да се додадат прво две лажици од шлагот и убаво да се измешаат, па на крај да се соедини целата смеса.
  • Смесата се истура во огругл плех обложен со хартија за печење и печете околу 30 минути. Се става во претходно загреана рерна, на температура од 180° до 200°, во зависност од тоа како ви пече фурната.
  • Испечениот колач оставете го да се олади минимум 1 час и на крај декорирајте со шеќер во прав. Превкусно!
Оброк: Десерт
Keyword: колач, торта, чоколадо

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recipe Rating




Close
Гурман МК © Copyright 2020. Сите права се задржани.
Close