wordpress counter

Големите балкански ѕверки на прехранбената индустрија

Прехранбената индустрија на Балканот секогаш заземала мошне важен дел од нашето работење, создавање вредности и извоз. Со оглед дека оваа гранка е една од ретките во која и ние можеме да се натпреваруваме, решивме да направиме споредба на најдобрите компании од оваа област на Балканот.

Витаминка, Македонија


Основана: 1957 година како погон за производство на црвен пипер
Вработени: 487
Приход 2009: 18,6 милиони евра
Нето добивка 2009: 700.000 евра
Сопственик: /
Главни акционери:
Симон Наумоски 24%, Стеван Игнатоски 7,14%
Брендови:
Стоби Флипс, Витанез, Атлантис, Дафинка, Цевитана
Извоз:
7,4 милиони евра (поранешна Југославија, Германија, САД и Австралија)

Агрокор, Хрватска


Основана: 1976 година како фирма за продажба на цвеќе и семе
Вработени:
31.000
Приход 2009:
3,72 милијарди евра
Нето добивка 2008:
32 милиони евра
Сопственик:
Ивица Тодориќ
Брендови:
Конзум, Јана, Јамница, Фриком, Ледо, Дијамант, ПИК

Делта Холдинг, Србија


Основана: 1991 година
Вработени:
25.000
Приход 2009:
2.88 милијарди евра
Нето добивка 2008:
15,4 милиони евра
Сопственик:
Мирослав Мишковиќ
Брендови:
Макси, Пикадили, Јухор, Гала, Данубиус, Амато

МИМС Груп, БиХ


Основана: 1989 година
Вработени:
5.000
Приход 2009: 257 милиони евра
Нето добивка 2008:
4 милиони евра
Сопственик:
Мујо Селимовиќ
Брендови:
Сараевско пиво, Маринада, Клас, Спринд

Дрога Колинска, Словенија (сега во состав на Атлантик, Хрватска)


Основана: 1908 година како претпријатие за производство на кафе со цикорија
Вработени:
2.600
Приход 2009:
328 милиони евра
Нето добивка 2008:
6 милиони евра
Сопственик:
Емил Тедески
Брендови:
Гранд кафе, Смоки, Бар кафе, Аргета, Кокта

Related Posts with Thumbnails