wordpress counter

Кои видови овошје и зеленчук се најзагадени?

Неодамна беше објавен списокот „The Dirty Dozen“, односно пописот на најзагадените врсти на зеленчук со пестициди. Препорака е овие продукти да се јадат ако се органски одгледани, а ова особено важи за малите деца и бремените жени.

Овошје и зеленчук со најмногу пестициди
• Јаболка
• Целер
• Пиперки
• Праски
• Јагоди
• Грозје
• Спанаќ
• Зелена салата
• Краставици
• Боровници
• Компири
• Кељ

Овошје и зеленчук со најмалку пестициди
• Кромид
• Пченка
• Ананас
• Авокадо
• Зелка
• Грашок
• Манго
• Киви
• Диња
• Грејпфрут
• Лубеница
• Модри домати
• Печурки

Related Posts with Thumbnails