wordpress counter

Што да купувате од органско производство, а што не?

Со оглед дека органски произведената храна е поскапа од вообичаената, навистина е голем проблем ако сакаме целата домашна исхрана да ни се базира на органски одгледани продукти.

Поради тоа, непрофитната организација „EWG“ им го олеснува купувањето на овие производи на сите потрошувачи. Имено, организацијата секоја година објавува списоци на најзагадени плодови кои би требало да ги замениме со органски, како и на оние кои содржат најмалку пестициди и кои може да се консумираат без проблем.

Следниве плодови треба да се купуваат од органско производство:
• jаболка
• целер
• пиперки
• праски
• јагоди
• нектарини
• спанаќ
• зелена салата
• краставица
• компири
• грашок
• кељ

Следниве продукти се чисти и не мора да се купува нивната органска верзија:
• кромид
• пченка
• ананас
• авокадо
• зелка
• манго
• грав
• домати
• киви
• диња
• грејпфрут
• лубеница
• шампињони

Related Posts with Thumbnails