wordpress counter

Што не сакаат компаниите за храна да дознаеме (2 дел)

Претходно напоменавме дека постојат работи кои големите производители на храна ги чуваат во тајност од нас купувачите. Го продолжуваме списокот на некои од тие работи.

Сосови
Повеќето сосови кои ги купуваме се направени со хидрогенизирани масла, вештачки бои и натриум глутаминат. Дури, се случува сосот да не ја ни содржи главната состојка која се рекламира дека ја има.

Пластично пакување за храна
Пластиката, споро но сигурно го пренесува бисфенолот А во храната. Готвењето во пластичен сад го мултиплицира нивото на изложеност. Бисфенолот може да предизвика растење на гради кај мажите и хормонска нерамнотежа кај жените.

„Здрави продукти“
Повеќето продукти кои на своите декларација потенцираат дека се здрави се всушност, нутритивно безвредни.

Позиционирање
Производителите настојуваат да ги купат најдобрите позиции во малопродажните објекти (оние кои се во линија на видното поле на купувачот). На тој начин и овозможуваат поголема продажба. А, за да ги платат сите тие позиции, мора да ги намалат трошоците на работење. Знаете како? Со користење на најлоши суровини. Секоја чест на исклучоците, но малку се.

Related Posts with Thumbnails