Како што нашата драга daria.recipes вели, на некои состојки едноставно не им е судено да станат тарт, но се подеднакво вкусни и кога се сервирани во чаша. Овој пат во тестото за бисквитот таа ставила црвена гел боја, во чест на празникот на љубовта и виното. Погледнете го рецептот и уживајте!

Колач во Чашка
Состојки
Тесто:
- 250гр брашно
- 125гр ладен путер на коцки
- 100гр шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 2 жолчки
- 1-2 лажици млеко
- Кора од лимон
- Неколку капки црвена гел боја
Фил:
- 300мл неутрална павлака за готвење (млечна)
- 400гр бело чоколадо
- 100мл млеко
- 90гр путер на собна температура
Инструкции
- Тесто: со раце измешајте ги брашното и ладниот путер исечен на коцки. Кога ќе добиете трошки додајте ги шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и кората од лимон. Промешајте да се соединат сите состојки. Жолчките изматете ги и во нив додајте ја црвената боја. Измешајте убаво за да се соединат и да добиете црвена течност. Ставете ги црвените жолчки во тестото и лесно замесете. По потреба додадете 1-2 лажици млеко. Месете кратко за да не го стопите путерот. Измесеното тесто завиткајте го во фолија за свежа храна и ставете го во замрзнувач на 20тина минути. Откако ќе се стегне, ставете го тестото помеѓу два листа хартија за печење, за полесно да расукате кора и истата полесно да ја префрлите во тавчето за тарт. Откако ќе го обложите тавчето со кората, ставете лист хартија за печење и врз неа ставете ориз или грав. Печете ја кората 10 минути во загреана рерна на 180 степени. Потоа тргнете ја хартијата со ориз или грав и така ‘гола’, печете ја кората уште 5 минути.
- Фил: ставете ја павлаката во нелепливо тавче и загрејте на ниска температура, до степен пред да почне да врие. Откако ќе се загрее, тргнете ја од оган и додадете го чоколадото. Промешајте да се стопи па додадете ги млекото и путерот.Tip: ако саката баш форма на тарт, оставете ја кората убаво да се излади и стегне пред да ја извадите од тавчето. Ако го служите во чаша, слободно веднаш изронете го бисквитот и ставете го во чаши. Стиснете лесно за да формирате кора.Подготвениот фил, ставете го веднаш врз ладниот бисквит. Оставете да се стегне во фрижидер неколку часа, а најдобро преку ноќ.Послужете го со некое убаво десертно вино или кафе.Уживајте ❣️