wordpress counter

Медитеранска вок тава

Кога зборуваме за подготовка на јадење во вок тава, вообичаено првата мисла што ни паѓа на памет е кинеска или јапонска кујна. Сепак, интересно е да се знае дека и на медитеранските јадења одлично им одговара оваа азиска тава.

Вок тавата е сад за приготвување на храна кој има заоблено дно и најчесто е направен од ефтини материјали, поточно тенок лим. Но, освен за далекуисточните јадења, вок тавата може да се искористи и за храна која е многу поблиску до нас.

Идејата на вок тавата е во оптимално искористување на различни температури кои во исто време се појавуваат на дното на садот. Во средината е најтопло, додека кон краевите температурата се намалува. При тоа, мошне е важен распоредот на продуктите и начинот на кој се сечени. Најчесто се во форма на стапчиња, со цел да се намали времето за нивно приготвување и на тој начин да се сочуваат што е можно повеќе од хранливите состојки.

Затоа, би било добро кога овој сад би го користеле и за приготвување на други јадења, како на пример медитерански. Можеме да искористиме ослич, исечен на филети или тенки парчиња. Од главата, коските и кожата може да се свари рибја чорба која ќе ја искористиме за приготвување на јадењето.

Во загреан вок се става маслиново масло и кратко се пржи осличот. Потоа, го тргаме осличот кон крајот на вок тавата, а на средина доаѓа насечкан кромид, праз, морков, магданос и лук. Од зачини може да ставите мајчина душица, жалфија, босилек и рузмарин. Со додавањето на рибјата супа може да се додадат и пелати заедно со сосот од домати. Се сервира со ориз.

Во вок тава може да се приготват и одлични њоки. Може да бидат обични од компири или од блитва или спанаќ. Вок со школки е исто така одличен избор. Ако се свежи се пржат заедно со оклопот. Со помош на вок тавата може да се приготват и неверојатни специјалитети од јастог или ајкула, во комбинација со маслиново масло и медитерански зачини.

Related Posts with Thumbnails