wordpress counter

Пет правила за совршено рижото

Колку пати сте се нашле во ситуација да не ви испадне рижотото онака како сте го замислувале? За да не се нервирате повеќе, ви пренесуваме 5 важни правила за совршено рижото од врвни светски готвачи.

Не го мијте оризот, освен ако не го знаете потеклото
Со миење се губат некои важни состојки и поради тоа се препорачува да не се мие, освен ако не станува збор за сомнително потекло.

Оризот мора да се глазира на маснотија
Основно правило при приготвување на рижотото е неговото глазирање и тоа мора да биде направено на маснотија. Причината е скробот кој се наоѓа во оризот и кој поинаку реагира од скробот во другите плодови.

Течноста се додава постепено
Една од најголемите грешки во приготвување на рижото е нагло додавање на течностите.

Путерот се додава на крајот
На самиот крај добро е да се додаде малку путер (никако маргарин). Тоа е потребно за оризот да добие конкретна текстура и боја, а неговите состојки да се поврзат.

Користете адекватен ориз и не гответе одвоено
По правило, оризот со помало зрно има повеќе скроб и е покремаст. Оризот со поголемо и подолго зрно подобро се комбинира со јадењето како негов прилог. Повеќето луѓе одвоено ги готват состојките за рижото и на крај ги мешаат. Тоа е една од најголемите грешки.

Related Posts with Thumbnails