wordpress counter

Како изгледа најскапото вино на светот?

Нешто повеќе од 100.000 фунти е најскапото шише вино на светот, а производителот (винаријата „Penfolds“) произвела само 12 шишиња од „2004 Block 42’ Cabernet Sauvignon“.

Овие шишиња, кон крајот на 19-тиот век, се префрлени во Франција, а сега се наоѓаат во познатиот вински регион „Barossa Valley“, близу до Аделаид. Од винаријата „Penfolds“ тврдат дека станува збор за најстарата сорта на „Cabernet Sauvignon“ на светот.

Ова ретко вино е спакувано во посебна стаклена ампула, која ја направил австралискиот експерт за стакло, Ник Маунт. Ампулата нема ниту тапа ниту капаче, а може да ја отворат само искусни стручни лица. Откако ќе се отвори шишето, виното мора да се преточи во друг сад за да може да се консумира.

На видеото подолу може да погледнете како се прави ампулата за најскапото вино на светот:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=45uSKIQtc7A&feature=player_embedded[/youtube]

Related Posts with Thumbnails