- Гурман™ - https://gurman.mk -

Неколку работи кои не сте ги знаеле за џинот (2 дел)

И во вториот дел од оваа статија [1] откриваме уште неколку интересни факти за овој посебен пијалак.

„Мартини“ значи џин
„Мартини“ се состои од џин, вермут и различни ликери од тревки. Во времето на златната ера на „Мартини“, луѓето ретко имале можност да пијат водка. Подоцна, „Смирноф“ со својата кампања успеа да му го украде местото на џинот во овој коктел.

Џинот се користи и во медицински цели
Во 1269 година, првите информации за овој пијалак се појавувааат во медицинска публикација. Се користел против скорбут и да се смири стомакот за време на морските патувања.

Џинот е водка со вкус
Се добива со дестилирање на растенија како смрека, коријандер, кора од цитруси, цимет и бадем, со неутрален алкохол од житарки. Производството на џин е всушност слично на процес на давање вкусови на водка.

Најмногу џин се пие на Филипините
Речиси половина од светското производство се консумира на Филипините. Други земји каде се обожува џинот се Шпанија, САД и Британија.