wordpress counter

Тајните на добрите коктели

Саварен, уште пред 200 години, во својата „Психологија на вкусот“ тврдеше дека мирисот и вкусот се едно сетилo чија лабораторија е нашата уста. Иако, науката остана на тврдењето дека тоа се две посебни сетила, поврзаноста помеѓу нив е поголема отколку што мислиме.

Во оваа статија се осврнуваме токму на таа поврзаност. Мирисот на коктелот и негово влијание врз вкусот кој го чувствуваме. Затоа, за да го направиме коктелот професионално, потребно е да се придржуваме кон следните совети:

Белката од јајцето е одличен спроводник на арома
Белката од јајце добро се миксира и се налева на врвот на коктелот за да создаде вкусен слој од пенливо млеко. Ова ќе ја сочува аромата, сѐ додека не ја испиете и последната капка од чашата. Меѓутоа, ако коктелот го пиете бавно, тогаш морате да ѝ дадете финеса на белката. Гарнирајте ја со кора од портокал, грејпфрут или лимон, или со тревки и зачини.

Секој љубител на коктели мора да поседува бар полн со зачини
Експертите велат дека најдобро е да имате колку може повеќе зачини. Од кардамом до бибер. За да направите течност, потребно е 15 до 30 грама зачин да се измеша со околу 200 мл вотка и да се остави да отстои една недела. Потоа се процедува.

Сув лед
Сувиот лед е всушност цврста форма на јаглерод диоксид. Се користи за ладење и за пренесување на арома. Во коктелите се додава сув лед, потоа есенција и на крајот течност. Коктелот почнува да испушта меурчиња кои ја пренесуваат аромата до нашиот нос. Во таков случај ,чашата мора да биде висока и тесна. Во спротивно, јаглерод диоксидот ќе заврши во вашето лице и ќе ве насолзи.

Related Posts with Thumbnails