wordpress counter

Вино за подобра функција на белите дробови

Едно истражување спроведено во Холандија ни открива дека постои поврзаност помеѓу умерената консумација на вино и подобрување на функцијата на белите дробови.

Позитивното влијание му се припишува на ресвератролот, природен полифенол кој во поголеми количини го има во црвеното вино.

Резултатите од истражувањето покажале дека постои поврзаност помеѓу внесувањето на ресвератрол и поголемиот волумен на белите дробови, но и намалување на ризикот од стеснување на дишните патишта.

За да нема забуна: истражувањето се однесува на умерена консумација на црвено вино.

Related Posts with Thumbnails