Плетенка со Nutella

106

Плетенка со Nutella, путер и бадеми. Рецептов е успешен експеримент на annies.food.feed, поттикнат од нејзината желба неколку дена да јаде Nutella на друг начин освен директно од тегла со лажица. Колачов е превкусен, путерот и Nutella кремот се топат во уста и не е преблаг, а во комбинација со утринско кафе е НЕОДОЛИВ. Погледнете што сѐ ви е потребно за оваа Nutella плетенка:

Плетенка со Nutella

Порции 4 лица
Подготовка 1 саат 30 мин
Готвење 40 мин
Вкупно Време 2 hrs 10 мин

Состојки

  • 500гр брашно
  • 1 пакетче инстант сув квасец (7г)
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 250мл топло млеко
  • 120гр стопен путер
  • 6-7 лажици Nutella
  • 100гр крупно мелени бадеми
  • 1 јајце
  • 1 лажица млеко
  • малку масло

Инструкции

  • Во длабок сад просејте го брашното, додајте квасец, шеќер и сол и измешајте. Млекото стоплете го во голема шолја и измешајте го со путерот. Мешавината треба да е топла, не врела! Додавајте по малку од млекото во садот со брашно и замесете тесто. Месете додека стане мазно. Премачкајте го длабокиот сад со малку сончогледово масло, а потоа лесно премачкајте го и тестото. Покријте го садот со чинија, замотајте го со крпи и оставете го тестото да расте 1 час на топло место.
  • Лесно набрашнете ја работната маса и расукајте го тестото во голем правоаголник (околу 50 см должина) со дебелина околу 1 см, не повеќе. Загрејте го малку Nutella кремот и потоа премачкајте ја горната страна на тестото. Посипете со бадеми и потоа со намрсени прсти замотајте го како ролат од подолгата страна. Пресечете го ролатот по должина за да добиете два долги дела и префрлете ги во голем плех обложен со хартија за печење. Вртете ги двете парчиња од тестото едно врз друго за да добиете форма на плетенка и на крај спојте ги во круг. Покријте и оставете да расте на топло место уште 30 минути.
    Премачкајте го колачот со изматено јајце со лажица млеко и печете 35-40 минути на 200 степени додека зарумени.
Оброк: Десерт
Keyword: nutella, десерт

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recipe Rating




Close
Гурман МК © Copyright 2020. Сите права се задржани.
Close