Оваа салата со мариниран пилешки стек по препорака на @kokarche дефинитивно не смеете да ја пропуштите.
Со или без салата, само ваква раскошна маринада може да му даде карактер на еден безличен пилешки стек. Пробајте и веќе нема никогаш да го ставите директно на пржење. Месото омекнува, сочно е и богато со вкус. Шеќерот и слатката компонента од меласата (или балсамико) при пржење карамелизираат, сушениот кромид исто така и без нив, приказната не би била иста. Другите зачини слободно прилагодите ги, додадете ги свежи или сушени.

Салата со Мариниран Пилешки Стек
Состојки
МАРИНАДА (2 парчиња стек)
- 4 лажици маслиново масло
- 2 лажици меласа од калинка (или балсамико)
- 1 лажица балсамико крем или оцет
- Сок од 1/2 лимон
- 1 лажичка италијанска мешавина
- 1 лажица мусковадо шеќер
- 1 лажица сушен кромид
- Крупна сол
- Бибер
САЛАТА (2 порции)
- 1 пакување микс зелена салата
- 10 шери домати
- 5-6 јагоди
- 1/4 црвен кромид
ПРЕЛИВ (2 дози)
- 3 лажици маслиново масло
- 2 лажици меласа од калинка (или балсамико)
- Сок од 1/2 лимон
- 2 лажички мед
- Сол и бибер
Инструкции
- Вечерта или барем 2-3 часа пред подготовка прелијте го стекот со маринадата (сите состојки измешајте ги во длабок сад) и ставете го во фрижидер. Направете го тоа во стаклен сад со поклопец или во кеса со „зип“ механизам. Месото избоцкајте го убаво со вилушка за да навлезат соковите и внатре. Може и убаво да се истолчи пред маринирање.Стекот се пржи на загреана грил тава сосе маринадата која се залепила за него, од двете страни.