Свинска Kременадла со Jаболки и Палента

739
Специјално

 

Свинска Kременадла со Jаболки и Палента

Порции 4 лица
Подготовка 20 мин
Готвење 10 мин
Вкупно Време 30 мин

Состојки

  • 4 свински кременадли
  • 4 јаболки, излупени и исечени на четвртини
  • 1 стапче цимет
  • 1 лажица кафеав шеќер
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 3 стапчиња мајчина душица
  • 80гр путер
  • 2 лажици маслиново масло
  • ½ чаша мала палента
  • чаша супа од зеленчук
  • 1 рузмарин
  • 1 лажица диви зачини
  • 1 лук
  • 50гр путер
  • 50гр пармезан

Инструкции

  • Најпрвин напрскајте сол и бибер врз свинското месо. Потоа ставете маслиново масло на загреана тава и пржете го свинското месо неколку минути од двете страни. Кога ќе биде доволно испржено извадете го месото од тавата и оставете го да стои.
    Во истата тава, додајте ги јаболката, циметот, шеќерот и путерот и оставете ги да крчка сѐ додека јаболката не ја сменат бојата и не омекнат. Откако јаболката ќе омекнат, полијте ги со јаболковиот оцет. Прелијте ги кременадлите со смесата што ја добивте..
    Во длабок сад ставете вода да зоврие, па потоа ставете ја супата од зеленчук, мешавината од зачини, и лук и варете. По неколку минути варење отстранете ги зачините. Потоа додадете ја палентата и мешајќи варете ја 5 минути да се згусне.
    Додадете путер и пармезан, сол и црн пипер.
    Послужете ја палентата на чинија, а потоа ставете ги кременадлите заедно со карамелизираните јаболка.
    Добар апетит!
Калории: 553kcal
Цена: 500-1000 ден
Оброк: Main Course
Keyword: Meat

Дали го направивте овој рецепт?

Ако да, слободно споделете го вашето искуство со нас! Оставете ни коментар подолу и означете го Гурман МК на Инстаграм со хаштаг #gurmanmk.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Recipe Rating




Close
Гурман МК © Copyright 2020. Сите права се задржани.
Close